Αρχική Δραστηριότητες Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής

Δύο μήνες μετά την επιτυχημένη μας εμφάνιση στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο Ηράκλειο, το σχολείο μας συμμετείχε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό Πληροφορικής και, μάλιστα, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου στην Αθήνα και έλαβαν συμμετοχή περισσότερα από 60 σχολεία από όλη την Ελλάδα στις κατηγορίες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Open κατηγορία.

Η ομάδα μας (Robodancers) αγωνίστηκε στην κατηγορία Λυκείου και πραγματοποίησε ιδιαίτερα αξιοπρεπή εμφάνιση. Το σενάριο αφορούσε σε ένα ρομπότ ανακύκλωσης με τη δυνατότητα να συλλέγει αντικείμενα από το χώρο, να τα ξεχωρίζει βάσει του μεγέθους και του χρώματός τους και να τα μεταφέρει σε ξεχωριστούς ?κάδους ανακύκλωσης?. Τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην κατηγορία αυτή καθώς και η έλλειψη χορηγών μας εμπόδισαν από το να πρωταγωνιστήσουμε. Το ρομπότ του 3ου ΓΕ.Λ. Πτολεμαΐδας ήταν το μοναδικό που κατάφερε να τερματίσει κι έτσι αναδείχθηκαν νικητές. Στις 16 ? 21 Νοεμβρίου θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που θα διεξαχθεί στο Άμπου-Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στη Φυσική, στα Μαθηματικά, στην Επιστήμη των Υπολογιστών και στην Τεχνολογία, συνδυάζοντας το παιχνίδι με την πειραματική μέθοδο. Επίσης, μέσω της ομαδοσυνεργατικής μάθησης έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες, που θα τους χρησιμεύσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Η ερευνητική εργασία (project), που προβλέπεται να ενταχθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα της Α' τάξης του Νέου Λυκείου, θα παρέχει τη δυνατότητα για περισσότερο ενεργή και οργανωμένη ενασχόληση με τέτοιου είδους δραστηριότητες στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Σητείας, που μας παρείχε τη θεσμική συμπαράσταση την οποία χρειαζόταν η ομάδα. Επιπλέον, μας κάλυψε τα έξοδα για τον βασικό εξοπλισμό και τη μετακίνησή μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους παρακάτω μαθητές της Β' τάξης, που όχι μόνο συνεργάστηκαν και συμπεριφέρθηκαν άψογα, αλλά και αφιέρωσαν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους για να ασχοληθούν με τη ρομποτική και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στις επιδιώξεις τους:

Πειρασμάκη Γεώργιο

Συντυχάκη Νικήτα

Τερζάκη Μενέλαο

Συλλιγνάκη Ανδρέα (αναπληρωματικός)

Ο προπονητής

 

Γιάννης Πουλακάκης

πυρήνας WROHellas Αν. Κρήτης

Αναφορές: Cretalive, 2810.gr, sitiapress

 
Greek Albanian Arabic Armenian Belarusian Bulgarian Chinese (Simplified) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French Georgian German Hungarian Icelandic Irish Italian Lithuanian Maltese Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian